Friday, December 3, 2010

Jatuh Hati Pada Mu, Jatuh Hati Pada Suami

Assalamualaikum warahmatullah...

Salam ukhuwwah buat semua pembaca dan 'followers' blog JATUH HATI PADAMU. Saya penulis kedua blog ini merangkap zaujah alGhazali. Memandangkan beliau 'outstation' buat beberapa hari, Jadi saya rasa terpanggil untuk menulis sesuatu dan berkongsi kefahaman yang saya dapat kerana saya yakin dan pasti ramai rakan2 yang juga berhadapan dengan perkara yang sama iaitu berkaitan MENCINTAI SUAMI...

"SUAMI"

Bagi wanita yang telah berkahwin terutamanya pasti faham bagaimana dalamnya rasa cinta dan kasih isteri pada suami. Ada yang merasakan suami adalah segala-galanya..ada juga yang rasakan suami itu sebahagian dari diri sendiri dan ada yang teramat sayang pada suami melebihi segalanya dan sanggup buat apa sahaja demi untuk suami..begitulah antaranya yang dirasakan bagi wanita yang bergelar isteri.

Ingin saya berkongsi sesuatu buat rakan-rakan selepas saya mengikuti satu kursus baru-baru ini yang mana dalam kursus tersebut saya diajarkan untuk mengenal Allah, saya mula belajar mencintai dan merindui Allah. Subhanallah! Rupanya benar!!! Memang sangat indah rasanya bila kita dapat mencintai pada Yang Selayaknya DICINTAI!

Tetapi, cinta pada Allah perlu melebihi cinta pada suami!

Maka disini timbullah masalah dalam diri antara cinta kepada suami dan cinta kepada Allah... sedikit sebanyak kasih dan cinta pada Allah yang amat dalam memudarkan cinta terhadap suami dan adakalanya juga kasih dan cinta pada suami buat kita leka dan lalai kepada Allah... Jadi bagaimana?

'Cintailah suamimu kerana Allah...'

Apa maksud mencintai suami kerana Allah? Cuba bayangkan segala pengorbanan dan kasih sayang yang telah suami lakukan... ingat kembali dan bayangkan...hanya fikirkan kebaikan yang telah suami lakukan... kemudian terus bayangkan pula tanggungjawab kepada suami yang telah kita berikan... Pasti kita akan menyedari disebalik sikap tidak puas hati atau rajuk kita, rupanya banyak lagi tanggungjawab pada suami yang tak terlaksana, banyak lagi kasih sayang padanya yang tak dicurahkan...banyak lagi perkara untuknya yang tak tertunai..

Sekiranya kita mencintai suami kerana Allah, bayangkan sebenarnya kita adalah wakil Allah untuk mencintai suami kita...maka pastinya kita sebagai wakil Allah akan lakukan yang terbaik kepada suami kita dan terus menyedari bahawa kita masih lagi belum melakukan yang terbaik!

Justeru itu, setiap detik saya bersamanya, saya pasti akan menghormatinya, melayaninya, mengasihinya dan menyayanginya... dan segala-galanya akan dilakukan dengan sehabis baik! Kerana semua itu termasuk dalam urusan mencari redha Allah...Dengan itu, kedua-duanya bakal kita dapat: Mengasihi suami dan Mengasihi Allah!

Alhamdulillah...moga Allah juga memberi panduan agar saya dapat mencintaiNya sebagai cinta tertinggi dan benar-benar mencintai suami saya keranaNya... AllahuAkbar!

Tulisan ini juga didedikasikan buat suami saya bersempena dengan Ulangtahun Perkahwinan Kami yang kedua...

My Husband, My Friend

You’re my husband but also my friend

An ear you’ll always lend

To hear my complaints which have no end

Because you care to comprehend.

So, today, I have this penned

To let you know my love for you has no end

Care and understanding, you will always extend

To return the same and more is what I intend.

With Allah’s love is the most we want


Thursday, December 2, 2010

JATUH HATI PADAMU 1

Jatuh hati? Suatu perasaan yang abstrak untuk digambarkan..Setiap yang bercinta pernah merasakannya... Titik mula sebuah percintaan... Ketika jatuh ke hati, Bahagia berbunga-bunga, Sentiasa terbayang dimata, Terngiang-ngiang ditelinga, Bergelora dijiwa. Oh, indahnya rasa itu apabila JATUH HATI PADAMU...

Ketika kita berdiri, pasti kita ingat pada si dia...ketika kita duduk, pasti kita luangkan waktu bersama si dia...mungkin telefon,..mungkin facebook atau dengan cara yang lain...ketika kita terbaring lena, pasti kita mimpi si dia...aduh!! kenapa jadi begini??

Pernahkah kita jatuh hati pada seseorang? Apa perasaan kita pada waktu itu??? Pasti, dup! dap! dup! dap!...jantung kita berdegup kencang..kita dapat rasakan seolah-olah kita dah hidup bersama...seolah-olah si dia betul-betul wujud di sisi kita..betul kan?...

Nah! Kenapa terjadi begitu? Tak ingin saya bahaskan ‘rasa’ itu lebih mendalam kerana setiap yang melaluinya pasti merasakan itu...kata orang tua-tua “mandi tak basah, tidur tak lena”...hanya kerana rasa itu...

Bila kita JATUH HATI perlu kita sedar satu perkara iaitu “dalam hubungan menuntut kemahuan”... bila seseorang berkasih sayang,pasti si kekasih ada banyak permintaan...pada ketika itu,apa sahaja yang dipinta sang kekasih seboleh-bolehnya mahu ditunaikan...ketika telah JATUH HATI, bagaimana layanan kita pada PERMINTAAN si kekasih...sudah tentu kita tunaikan dengan hati yang bahagia, hati yang senang dan tenang...walaupun berat permintaan itu, pasti menjadi ringan...kerana kita tidak memikirkan itu suatu beban pada kita...yang ada hanya sifat untuk MEMBERI yang terbaik...betul kan? Bayangkan ketika kita berjaya menunaikan kehendak kekasih hati kita...apa perasaan kita???wajah senyum berseri...terasa tenang sekali...wahhhhhhhh!!!!lega...seronoknya...

Sekarang mari kita aplikasikan rasa ini..Allah SWT berfirman yang bermaksud: Ali-Imran:3:190-191
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal; (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini Dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka.

Ketika turunnya ayat  ini, Rasulullah menangis bermunajat kepada Allah dari malam sampai pagi(subuh)..betapa besarnya pengajaran dari ayat Allah SWT ini yang mengajak kita membuka pintu hati melihat,meneliti dan mengkaji kebesaran Allah yang ada di langit dan di bumi, perubahan malam siang yang silih berganti terdapat tanda keagungan Allah bagiorang yang mempunyai MATA HATI...
Siapakah yang mempunyai MATA HATI?.. mereka ialah orang berdiri ingat Allah, duduk pun ingat Allah, hatta berbaring sekalipun tetap ingat Allah...bukankah orang yang JATUH HATI yang memiliki perasaan ini??..

Nah! Kalau JATUH HATI pada kekasih, apa jadi pada kita?? tengok rumahnya bahagia, tengok keretanya bahagia, tengok surat pemberiannya lagi bahagia...pendek kata, berdiri terfikirkan si dia,duduk ingat si dia, berbaring pun mengelamunkan si dia...apa keadaan mesti ingat dia...MasyaAllah...angau la katakan...betul kan??
Bagaimana kita dengan Allah??

Kita aplikasikan rasa itu...JATUH HATI PADA MU...ketika kita melihat kejadian alam ini..hati tetiba rindu pada yang Mencipta..lihat pokok yang menghijau,lihat laut yang membiru, lihat air sungai yang mengalir...tetiba hati bergetar, rasa rindu, rasa tenang dan hening...maka pada ketika itu, outomatik terpacul dari mulut kita bait-bait indah...SUBHANAKA (Maha Suci Engkau)..seolah-olah Sang Kekasih berada di hadapan kita...dari mata yang melihat, JATUH ke HATI...lalu membuahkan rasa yang indah yang tak mampu terungkapkan...Bayangkan...ketika kita SOLAT...’rasa’ itu yang diilhamkan pada hati kita...maka kita akan rasa sangat tenang, bahkan mengalir air mata dalam kesedaran yang tinggi....maka disaat hati kita sudah jatuh padaNya...rinduuuuu sentiasa datang kepadaNya...Allaaaaaahuakbar...


Wednesday, December 1, 2010

KITA BERTANYA ALLAH MENJAWAB

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
ALLAH MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
ALLAH MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
ALLAH MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
ALLAH MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
ALLAH MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka…

- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
ALLAH MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129